GBP

Iets wat onmogelijk leek lijkt opeens een mogelijkheid te zijn, een gezond en slanke ik.

 

 

Een gastric bypass is een flink ingrijpende operatie om overgewicht aan te pakken. Het veranderd het verteringssysteem van het lichaam behoorlijk en als persoon zal je ook de nodige aanpassingen moeten doen om deze operatie te laten slagen. De maag zal verkleind worden tot ongeveer een kiwi grote en deze mini maag zal vastgemaakt worden aan de dunne darm.

Ik heb gekozen voor deze operatie omdat ik al jarenlang vecht tegen overgewicht, ondertussen is het morbide obesitas en heb ik een BMI van 47, veel en veel te hoog dus. De angst om nooit van dit overgewicht af te komen was groot. Daarnaast had ik gevoelsmatig echt alles al gedaan om het te lijf te gaan van diëten, diëtisten, beweegprogramma’s. Mijn psychotherapeut vroeg mij in 1 van onze sessies het afgelopen jaar hoe ik tegenover bariatrische chirurgie stond, ik was sceptisch… Snijden in een “gezond” lichaam puur voor gewichtsverlies. Hij legde mij uit dat hormonale disbalans er ook voor kan zorgen dat je een verminderd verzadigingsgevoel ervaart en zelfs sneller een hongergevoel (leptineresistentie en het hormoon ghreline wat honger veroorzaakt) geeft. Daarnaast vertelde hij dat een operatie als bijv. een gastric bypass er voor kan zorgen dat deze balans zich hersteld en je dus wel een natuurlijke balans weer krijgt qua honger en ook verzadiging.
Dit laatste zorgde er bij mij voor dat ik uiteindelijk het voortraject van de obesitaspoli ben gestart. Hier sport ik 2x in de week in groepsverband onder begeleiding van fysiotherapeut, heb ik gesprekken met psycholoog gehad en daar ga ik naar de diëtist. Vanaf oktober ben ik hier nu mee bezig en ik heb net te horen gekregen dat mijn operatie 17 maart. Een hele verandering, een flinke moeilijke knoop maar oh wat ben ik blij met deze keuze en wat ben ik er klaar voor. Tijdens het voortraject ben ik 6cm buikomtrek kwijt en 6,2 kilo!